Waarom sporten belangrijk is

Iedereen is druk tegenwoordig.

’s Morgens vroeg uit bed, na het ontbijt in de auto of met het OV naar het werk. Na een lange (en stressvolle) dag weer naar huis. Thuis het avondeten naar binnen werken om vervolgens ’s avonds eindelijk even lekker op de bank tv te kunnen kijken. 

Herkenbaar? Vast wel.

Hoewel deze dag aardig afwisselend lijkt, is er één gemene deler. De kans is vrij groot dat je vrijwel de hele dag gezeten hebt. Denk maar na; opstaan, ontbijten (zittend), naar het werk (zittend), op het werk (zittend), naar huis (zittend), avondeten (zittend) en tv kijken (zittend).

Er wordt in de media tegenwoordig veel gesproken over bewegingsarmoede in Nederland. Als je naar bovenstaand voorbeeld kijkt is dat ook wel te verklaren, en het is niet geheel onlogisch. Er wordt immers veel van ons gevraagd, zowel op het werk als privé. Dan lijkt een paar keer per week een uurtje sporten een ongewenste belasting op het al zo drukke schema.

Toch ligt het net anders. Juist door rust en een uurtje actieve ontspanning in te bouwen heb je de rest van de week meer tijd en vooral energie.

Sporten en actief bewegen zetten je lichaam aan het werk. Hierdoor komen er allerlei processen op gang waardoor je je energieker voelt, beter slaapt en vooral ook prettiger in je vel voelt zitten. 

Hierdoor wordt het makkelijker om je werk te doen en kun je beter met de verschillende factoren op je werk (stress, drukte, deadlines) omgaan. 

Daarnaast zorgt sporten voor spierbehoud (in sommige gevallen zelfs spiergroei) wat zeer welkom is. Daardoor gaan de dagelijkse dingen nét ietsje makkelijker.

Ook zorgt sporten (m.n. krachttraining en hardlopen) voor sterkere botten. Door de druk van het neerkomen tijdens het hardlopen of het optillen van gewichten gaat je lichaam de botten versterken om beter bestand te zijn tegen deze belasting.

Het voordeel van sterkere botten is vooral op latere leeftijd gunstig, je hebt een kleinere kans op botbreuken en je bent beter bestand tegen botontkalking. 

Al met al is sporten en actief bewegen dus eigenlijk noodzakelijk om door een drukke en stressvolle week heen te komen.

Probeer deze week eens één avond niet op de bank te ploffen na het eten, maar trek je (stoute/sport/wandel) schoenen aan en ga eens een blokje om. 

Wel op tempo natuurlijk! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.